Премиерът акад. Николай Денков и премиер-министърът на Украйна Денис Шмигал подписаха съвместно

...
Премиерът акад. Николай Денков и премиер-министърът на Украйна Денис Шмигал подписаха съвместно
Коментари Харесай

Вижте какво подписаха Денков и украинският премиер

Премиерът акад. Николай Денков и премиер-министърът на Украйна Денис Шмигал подписаха съвместно заявление, в което е очебийно, че България ще България ще поддържа интеграцията на Украйна в Европейски Съюз и НАТО. 

 

Документът е подписан на 26 февруари 2024 година, когато в Киев се състоя срещата сред двамата министър председатели. В него се акцентира още приятеският темперамент на връзките сред България и Украйна, солидарността и взаимопомощта. 

 

България е потвърдила готовността да се ускори съдействието, ориентирано към преустановяване на непредизвиканата нападателна война на Руската федерация против Украйна и възобновяване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна в нейните международно приети граници. Подчертана е и поддръжката, която страната ни е оказала на украинските бежанци у нас. 

 

Договорена е и поддръжка на двустранното съдействие за съвместно производство на оръжия, техника и муниции, както и осъществяването на Меморандума за намерения сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна от 11 октомври 2023 година. 

 

Съгласувано е по-нататъшно развиване на съдействието в региона на възстановяването на сигурността в Черноморския район, като е маркирано смисъла на провеждането на
Втората конференция за Черноморската сигурност на Международната Кримска платформа, която ще се организира в София през април 2024 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР